Buscar este blog

martes, 21 de junio de 2011

L’orri del Cubil estrena el passat reconstruït. El comú d’Encamp destina més de 46.000 euros a refer unes estructures que testimonien la importància de l’explotació ramadera a l’Andorra dels segles XVII i XVIII

L’orri del Cubil estrena el passat reconstruït. El comú d’Encamp destina més de 46.000 euros a refer unes estructures que testimonien la importància de l’explotació ramadera a l’Andorra dels segles XVII i XVIII. Entre dades científiques i memòria històrica, es va reconstruir la història dels pastors que passaven els estius a les pastures més elevades del país, a llocs com l’or­ri del Cubil, un conjunt de cabanes, pleta i munyidora que el comú d’Encamp va reconstruir –46.370 euros d’inversió– seguint criteris marcats pels arqueòlegs del servei de Patrimoni del Govern.




Que prèviament van poder excavar i examinar l’indret en profunditat: és el primer orri que s’estudia en extensió, no tan sols al país, sinó també a Catalunya. I pocs a França. El conjunt, habilitat per a la visita del públic, va viure ahir la inauguració oficial. S’hi accedeix des de l’aparcament de Grau Roig. Uns vint minuts de pista dificultosa transitable en tot terreny; bastant més paciència a peu, amb la recomanació d’anar ben protegit contra el sol.
L’origen es remunta a la baixa edat mitjana, pels volts de final del segle XIV. D’aquella època els arqueòlegs van trobar la planta ovalada d’una cabana primigènia i poca cosa més, que ara romanen soterrats sota la més gran de les construccions del conjunt, aixecada segles més tard: parets de pedra seca (sense argamassa), bigues que avui no perduren però que devien ser treballades molt somerament, lluny de qualsevol serradora, i coberta de terra i gespa per impermeabilitzar-la. Una edificació on és fàcil suposar que la colla de pastors elaborava els formatges amb la llet de les ovelles que pasturaven: al voltant de dos-cents caps cadascun. Hi havia una zona enllosada, per treballar, amb dues llars de foc, i una recambra al fons, més ombrívola, on s’emmagatzemaven els formatges fins que els transportaven per vendre’ls. Tot hipòtesis, matisava l’arqueòleg Abel Fortó, però força més que probables.

Colles grans
La cabana faria també les funcions d’habitatge per als pastors, colles grans, encara que és difícil precisar-ne el nombre, igual que el d’ovelles que s’hi guardaven, perquè a més a més de les que es poguessin encabir en el recinte de pedra, segurament s’aixecaven tanques de fusta de les que no ha quedat cap testimoni. Els homes dormien sobre uns jaços formats per unes pedres que donaven alçada al llit, cobert amb palla, ginestes, el que es tenia més a mà.
També es poden veure una altra cabana, més petita i una cabana de caçador. Aquesta més recent, possiblement construïda cap a final del segle XIX o principi del XX. La resta d’estructures –les cabanes esmentades, la munyidora, el corralet, la pleta– van tenir el moment màxim d’ocupació cap al segle XVII, moment en què la ramaderia a Andorra vivia el moment de màxim esplendor: hi havia ramats de fins a vuit mil caps, segons la documentació.
També s’han identificat –i se-nyalitzat, com la resta, perquè el visitant sàpiga quin és el passat de l’entorn on es troba– una sèrie d’estructures de difícil interpretació. Inicialment, perquè comparant-los amb indrets similars a la Cerdanya francesa, resultarien ser els punts de guaita on els pastors devien fer guàrdies nocturnes, per si les feristeles. Poc més que uns raconets als murs de pedra, perquè no es tractava que qui s’hi situés es trobés còmode.
El conjunt va estar a ple rendiment durant el segle XVII i part del XVIII, quan es va construir la més gran de les cabanes. Després l’explotació de la ramaderia ovina, els guanys de la qual van facilitar l’auge de les fargues, va davallar, entrant el segle XIX.

HOTEL EUREKA ANDORRA en ESCALDES ENGORDANY ...
HOTELEUREKA.COM | Avda. Carlemany,36 | AD700 Escaldes Engordany | T.+376.880.666 | hoteleureka@andorra.ad . http://www.hoteleureka.com | El Hotel Eureka se encuentra en el centro de Escaldes Engordany la zona comercial por excelencia en Andorra , por tanto es un Hotel en Andorra en pleno centro comercial de Escaldes. Situado entre impresionantes montañas, este hotel de ambiente familiar es el lugar ideal para disfrutar de unos días de relax y descubrir los paisajes del Principado de Andorra. Los meses de verano, podrá practicar senderismo por las montañas, disfrutar del centro termolúdico Caldea, realizar excursiones, etc. A 25 minuto de la Vall de Sorteny y a 20 minutos de la Vall del Madriu. Estamos a 25 minutos del Parque Temático de los Pirineos (Naturlandia). En invierno, disfrute de las fantásticas estaciones de esquí de Grandvalira , Parador Canaro, Soldeu el Tarter que se encuentran en el Principado de Andorra. Al final del día, relájese en el hotel, que cuenta con un exquisito restaurante con una cocina sencilla y de calidad.
El establecimiento ofrece fácil acceso al centro de la capital Andorra la Vella, con todos sus bares, tiendas y restaurantes - además somos uno de los hoteles especializados en ofrecer alojamiento a los visitantes del centro termo lúdico Caldea a 5 minutos del Hotel a pie. Encontrarse como en casa pero con todas las ventajas que conlleva alojarse en un establecimiento hotelero capaz de responder a sus expectativas. En el Hotel Eureka, el nivel de acogida es primordial. Usted debe sentirse cómodo y relajado. La calidad del servicio es nuestra razón de ser. Nuestro objetivo es obtener su plena satisfacción. Cada espacio tiene su personalidad propia. Hemos creado el ambiente más adecuado para cada instante. Nosotros ponemos el confort y todo lujo de detalles: usted limítese a aprovechar al máximo cada minuto.
Sabemos ofrecerle el entorno idóneo para su descanso. * 75 habitaciones insonorizadas
* Aire acondicionado * Calefacción, hilo musical en todas las habitaciones * Caja fuerte
* Mini-bar * Baño completo, secador de pelo * TV de plasma vía satélite, WI FI gratuito en todo el hotel. Productos de acogida. Disponemos de un Restaurante donde podrá disfrutar de un variado buffet libre, así como de una carta pensada para que pueda disfrutar de la típica cocina andorrana. También disponemos de un Snack bar donde podrá probar nuestras pizzas y nuestra selección de platos combinados. Turismo en Andorra A los placeres de las excursiones de montaña, del esquí o de los deportes de aventura, Andorra añade un nuevo mundo de sensaciones: Caldea. A pocos metros del Hotel Eureka se abre todo un universo de relajación por descubrir. Bajo una cúpula de vidrio, las aguas termales de Caldea juegan con la vegetación y flirtean al mismo tiempo con la luz y la música, para ofrecer al visitante un mundo de variados placeres. Descubra Naturlandia, el Parque temático de los Pirineos en donde podrá probar las emociones del Tobotronc, patinaje de hielo, montar a caballo, Quads, iniciarse en el mushing (trineos tirados por perros) y y todo un mundo de diversión también para los más pequeños de la família. Hotel Eureka Avenida Carlemany, 36 . CP.: AD700 Escaldes Engordany, Andorra ( Andorra) Tlf. 376 880 666 - Fax: 376 866 800
hoteleureka@andorra.ad | Como llegar: En avión: Aeropuertos de Barcelona- Girona, Toulouse y Perpiñán. En tren: AVE (Lleida). Por carretera: Línea regular de autobuses Latitud:42,50870 - Longitud:01,54034 . Distancia a puntos de interés: * Barcelona : 200 Km. * Lleida: 150 km. * Perpiñán :160 Km. * Toulouse:184 km. Girona: 200 km.

No hay comentarios:

Publicar un comentario